kunstZ BLOG

Een week workshops bij kunstZ, relaas van een insider

11 februari 2016
Tekst en foto's door Karolina Maruszak

'Ik heb het gevoel dat er iets heel belangrijk is gebeurd tijdens deze week'

​Een week lang schonk een internationaal workshopteam ons hun tijd, kennis, en harten. We werkten aan belangrijke vaardigheden om te acteren. Zoals het opbouwen van een persoonlijkheid of een personage: om iemand te spelen moeten we alles weten over het personage; het uiterlijk, de gedachten, de wil, de prioriteiten, welke ziekten hij/zij heeft gehad tijdens de kindertijd en waarom hij/zij met volle overtuiging altijd roze sokken draagt. Alleen zo kunnen we echt in het personage geraken en overtuigen. 

We oefenden hoe we elkaar en de speelruimte moeten aanvoelen. We moeten bewust zijn van het podium en de andere acteurs die er op staan. Ons eigen lichaam en andere lichamen moeten we leren aanvoelen; observeren, recreëren van poses, werken aan details en algemeen zelfbewustzijn. 

Tijdens de week schreven we héééél veel teksten (ik ben niet meer zo creatief geweest sinds de middelbare school, denk ik). We praatten over belangrijke woorden, we spitten onze herinneringen en kindertijd uit en creëerden verhalen aan de hand van onze verbeelding. Dit liet ons zien dat ondanks de vele verschillen tussen iedereen van de groep (afkomst, cultuur, taal, leeftijd), we allemaal toch zo gelijken. 

Dit leidt ons tot de essentie. De workshops gingen niet enkel over oefeningen, opdrachten en tests. Ook niet over de opvoering op het einde van de week. Het ging over de ervaring een groep te zijn, over samen zijn, over onszelf blootgeven ten opzichten van de anderen. Het ging over de vele gesprekken voor, tussen en na de workshops. Over heel persoonlijke gevoelens. Het grote thema van de workshops was migratie, een onderwerp dat voor ons heel nabij en actueel is. Ik denk dat deze week velen van ons heeft geholpen bij de 'grote zoektocht' naar onze nieuwe persoonlijkheid. Want emigreren (voor welke reden dan ook) verandert ons. We zijn niet meer dezelfde als voordien, we moeten onszelf terugvinden, we moeten grote delen van onszelf recreëren en heropbouwen. Ik heb het gevoel dat er iets heel belangrijk is gebeurt tijdens deze week.

 Daarvoor een grote DANK U aan kunstZ om deze week te organiseren en de chaos die we creëerden te overleven! Ten eerste bedankt aan Greet, onze goede moeder zoals iemand op het einde zei, en de goede vibes in Matterhorn (met een speciale bedanking aan Mulanga en Reindert die altijd positief bleven, ons steunden en onze magen vulden). Aan onze onbevreesde coaches: Alice, Alicja, Emilio, Enrica, Pawel, Salvador en Viviana, bedankt voor jullie creatieve aanpak, plezier en alles wat jullie met ons gedeeld hebben. 

Om te illustreren wat deze week voor ons betekende, kan ik zeggen dat de eerste dag na de workshops ik me afvroeg wat ik moet doen in mijn vrije tijd en met mezelf? En nadat ik foto's van de workshops op mijn facebook zette, startte dit een storm van positieve, vriendelijke en warmhartige commentaren (terwijl ik dit schrijf raast deze storm nog lustig verder).

tekst en foto's: Karolina Maruszak


Workshops kunstZacademie in het kader van Atlas, History under Construction.

Tijdens deze workshops werd materiaal verzameld voor de voorstelling: Walking in Your Shoes

te zien in Rataplan op 17,18 en 19 juni 2016

Reacties

 
Nog geen reactie
Already Registered? Login Here
Gast
maandag 25 januari 2021
If you'd like to register, please fill in the username and name fields.

Captcha afbeelding

Ga naar boven