kunstZ BLOG

Actie voor de kunsten. Een verslag in woord en beeld

Op maandag 12 september (drie dagen voor de deadline voor de projectsubsidies) voerde kunstZ samen met diverse kunstenaars, cultuurorganisaties en Hart boven Hard actie voor de kunsten op het Martelaarsplein.
Ze hielden een openbare werkdag voor de deur van cultuurminister Sven Gatz. De aanwezigen werkten op het plein aan hun dossiers, repeteerden, overlegden met hun artistieke ploeg en voerden gesprekken rond samenwerkingen.

Deze openbare werkdag was een protestactie tegen de dalende tendens in de goedgekeurde artistieke projecten. Budget voor cultuur in Vlaanderen wordt steeds kleiner (in 2013 was het nog 8,9 miljoen euro, voor 2016 is er nog slechts 5,9 miljoen euro voor alle kunstdisciplines voorzien). Organisaties steken hun energie en tijd in projecten die geen kans krijgen door een gebrek aan middelen. Tal van organisaties zijn bedreigd in hun voortbestaan. Zo veel talent dat niet benut kan worden. Zeker voor kleine organisaties en jonge makers is de situatie uiterst precair. 

Het is erg dat politici niet voor al die talentvolle mensen zorgen die de culturele en artistieke drijfkracht van onze samenleving vormen.
Het is erg dat de cijfers belangrijker dan mensen zijn, dat beleidsmakers niet begrijpen dat niets anders dan cultuur onze samenleving kan samen brengen, zeker in moeilijke tijden als nu … dat het een unieke weg is om te verbinden.
Het is erg dat zulke acties moeten plaatsvinden alvorens ze hierover nadenken. 

Een delegatie van de actievoerders werd in de ochtend door de minister ontvangen. De Open VLD-minister zegt dat hij het belang van jonge kunstenaars erkent en hij ook naar een goede oplossing wil zoeken. Hij benadrukt dat hij klaar is om het probleem beter te bekijken en uitzoekt hoe de ondersteuning van beginnende makers beter kan. Hij beloofde alvast dat er in 2017 1,16 miljoen euro aan middelen bijkomen. 

Hoopvol ijveren we daarvoor. 

tekst en foto's: Karolina Maruszak

( noot: dit blogbericht is geschreven voor de bekendmaking van de verhoging aan projectsubsidies (op 27 september 2016) met 1,1 miljoen. We juichen deze extra middelen toe maar blijven ijveren voor een FORSE verhoging van de middelen).

Reacties

 
Nog geen reactie
Already Registered? Login Here
Gast
zondag 25 oktober 2020
If you'd like to register, please fill in the username and name fields.

Captcha afbeelding

Ga naar boven