Agenda

STADSPARADIJZEN

In ‘STADSPARADIJZEN’ is het dierenrijk een metafoor voor beschouwingen rond de Urban Jungle: een biotoop waar mensen vooral bezig zijn met verdedigen, uitbreiden en betwisten van territoria.
Jong talent van de kunstZacademie en Fameus, kunstenaars van kunstZ en jongeren van OOSTNATIE en Kopspel geven via tekst, zang, dans, muziek, theater en videoprojecties expressie aan hun verlangens, hun blik op de anderen en op zichzelf.  

Het werk van drie artiesten vormt de inspiratiebron voor ‘STADSPARADIJZEN’:
Marie-Jo Lafontaine vertrekt in haar werk van de mogelijkheden van de stad als leefomgeving met een diversiteit aan mensen en invloeden.
Het werk van Jean De La Fontaine transformeert het menszijn naar een dierenrijk en geeft zo onze achterliggende drijfveren prijs.
‘Het aardse paradijs’ van Rubens verbeeldt een harmonisch menselijk bestaan ver weg van de stad.

‘STADSPARADIJZEN’ is geen keuze tussen een idyllisch paradijs en een gevaarlijke Urban Jungle. Wel toont het de verwondering rond de ontmoetingen in de stad tussen mensen van diverse pluimage.

 

Jonge talenten van de kunstZacademie en van Fameus, kunstenaars van kunstZ, jongeren van OOSTNATIE en Kopspel bundelen hun artistieke talenten. Via tekst, zang, dans, muziek, theater en videoprojecties geven ze expressie aan hun verlangens, hun blik op de anderen en op zichzelf.

In het werk van Rubens ‘Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva’ zien we een idyllisch landschap vol met dieren, wilde en gedomesticeerde, zomaar broederlijk naast elkaar. Het lijkt wel een allegorie van een ideale diverse samenleving. Maar we weten dat de zondeval dit plaatje snel en grondig zal verstoren.

Jean De La Fontaine, een tijdgenoot van Rubens, geeft de dieren een heel andere rol. In zijn fabels krijgen de dieren menselijke kenmerken. Dat stelt hem in staat om zowel intermenselijke verhoudingen te fileren als om de bredere maatschappij te becommentariëren. Ironie en humor zijn daarbij dankbare medestanders.

Marie-Jo Lafontaine maakt in haar fotoreeks ‘I Love the world’ portretten van menselijke figuren met dierenhoofden. Ze zet deze figuren doelbewust in de context van de grootstad. Deze setting heeft nog weinig te maken met het romantische platteland en de vriendelijke dorpjes waarin de fabels van Jean De La Fontaine zich afspelen. Als artiest voelt zij haarfijn de vibraties aan die de stad vorm en kleur geven. Maar in haar werk is de dreiging nooit veraf. De zondeval dus.

‘STADSPARADIJZEN’ is een actief participatief project van kunstZ in samenwerking met Marie-Jo Lafontaine, Kopspel, OOSTNATIE en Fameus.

Locatie zaal Athena Antwerpen
Franklin Rooseveltplaats 11 - 2060 Antwerpen

Individuele bezoekers
Prijs per persoon: €10
Kortingstarieven
> 65: €8
12: €6
12 - 25: €8
Mensen met een handicap: €8
Groepen
Minimum aantal personen 7 Personen per groep.
Prijs per persoon: €8
Ga naar boven