top of page

2016

DYING FOR LIFE

kunstZ/Laika

DyingforLife_Foto_2.jpg

Een internationale persconferentie en loze verklaringen vormen het toneel voor een macaber ballet. Elke individuele en hoogstpersoonlijke levensfase als geboorte, leven en dood verliest betekenis. Collectief en eindeloos herhaald. Een omvangrijk en vertwijfeld besluit volgt, Dying for life. 

Hold on... It is a trip like the one I did...

- says one 

All what we told is true!

- shouts someone else 

You must trust us, that is not fiction.

- claims another 

Sinds november 2015 werkt Osama Abo Amro uit Syrië, onder de vleugels van kunstZ, samen met enkele (ex-)bewoners van Fedasil Kapellen en studenten van de kunstZacademie aan het theaterstuk. Via Culturele trajecten voor nieuwkomers maakte Osama kennis met Jo Roets van Laika Theater der zinnen. 

Andrés Lubbert en Hussein Shabeeb volgen in de documentaire Dying for life Osama en Dara, twee Syriërs die elkaar ontmoeten in het opvangcentrum van Kapellen. Osama schrijft een theaterstuk over zijn ervaringen als politiek vluchteling en droomt ervan het te kunnen spelen in een echt theater.  

De documentaire schetst een uniek beeld van integratie via deelname aan een theatervoorstelling. Andrès Lübbert en cameraman Hussein Shabeeb volgen de ploeg tijdens het creatieproces van Dying for Life. In een parallelle verhaallijn ontdekken we de personages als jongeren in hun queeste om geaccepteerd te worden in een samenleving die soms bang is van hen, en waarin ze geconfronteerd worden met vooroordelen.Filmmaker Andrés Lübbert wilde een project realiseren waarin hij de jonge vluchtelingen, die hij via kunstZ leerden kennen, centraal stelt. Andrés' vader vluchtte destijds voor het regime van Pinochet en het thema blijft hem als filmmaker prikkelen. Coregisseur Hussein Shabbeeb, vluchtte 8 jaar geleden uit Irak. 

SPEL Osama Abo Amro, Fahad Jabbar Atiyah Al-Azzawi, Tawfeeq Younus Al-Najafi, Mustafa Jawad Aldoujail, Saif Salloomi Sarhan Alhilali, Mahmood Alrawi, Marieke Dilles, Mellany Banis, Mohamed Dahman El Haimoud, Mohamed Louai Hashem, Dara Sheikhi

REGIE Osama Abo Amro

REGIE-ASSISTENT Enrica Camporesi

TECHNIEK & PRODUCTIE Laika

PRODUCTIEASSISTENT Dara Sheikhi

FILMREGIE Hussein Shabeeb en Andrés Lübbert

FILMMUZIEK Alejandro Rivas Cottle  

DYING FOR LIFE is een samenwerking van kunstZ & Laika ihkv Culturele Trajecten voor nieuwkomers. De documentaire is een coproductie van Cinebelgicano met KunstZ en Arenberg. Met de steun van Fonds voor Talentontwikkeling.

bottom of page