top of page

za 23 okt

|

Halle

DOUBLE BILL (Halle)

Roxette Chikua & Michel Kiyombo

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
DOUBLE BILL (Halle)
DOUBLE BILL (Halle)

Tijd en locatie

23 okt 2021, 19:00

Halle, Joseph Possozplein 40, 1500 Halle, Belgium

Over het evenement

Roxette Chikua en Michel Kiyombo stroomden de sector binnen via het Mestizo Arts Platform. Met de steun van kunstZ maakten ze twee spectaculaire podiumcreaties waarin ze hun Congolese roots aankaarten en opzoek gaan naar antwoorden op levensvragen. Hun performances worden getoond in de vorm van een Double Bill.

Roxette Chikua met ‘Paradis’

Roxette Chikua geeft met ‘Paradis’ een stem aan de jonge, zwarte vrouw, de vluchteling, het kind dat acht jaar een nomadisch bestaan heeft geleefd in de Brusselse straten zonder identiteit. Het enige wat ze heeft is een droom en zichzelf.

Roxette Chikua is een autodidact, die zich tot artieste ontwikkelde via deelname aan tal van projecten van kunstZ, Fameus, Moving Ground, Toneelhuis, Roestgroep, … Ze was reeds te zien in voorstellingen als “From Cat Evil to Worse” (Moving Ground), “Open Cloth” (VIEWPOINT), “Not One Of Us” (kunstZ), en werkte als coach tijdens “The Swing”. In 2020 deed Chikua mee aan het kunstZ-project “Verboden Liefdes” als maker en speler. In 2021 zal ze als danser te zien in de productie van Tuning People (KAPOT). Ze is in vele stijlen en disciplines thuis, gaande van choreografie, dans en songwriting tot theater.

‘Paradis’ is een solo-dansperformance in een afro-futuristische sfeer waar Roxette Chikua vertrekt vanuit haar eigen verhaal en de toeschouwer meeneemt in haar identitaire zoektocht aan de hand van zang, dans en mode.  Ze brengt haar verhaal in de vorm van een parodie omdat ze gelooft dat er met humor gesproken mag worden over moeilijke thema’s. Samen met haar ontdekt en herkent haar publiek de verschillende dimensies van een jonge gekleurde vrouw die haar eigen leven wil vormgeven door los te breken van al wat de maatschappij als ‘het normale’ beschouwt.

Met het ‘afrofuturisme’ als inspiratie zoekt ze naar eigen bouwstenen en vormen om haar verhaal te vertellen.

CONCEPT, TEKST & SPEL Roxette Chikua  COAHC CHOREOGRAFIE, BEWEGING & SOUNDSCAPE Sandra Delgadillo KOSTUUM & VISUEEL CONCEPT Elif Korkmaz  SCENOGRAFIE & LICHTONTWERP Steven Brys & Louai Hashem COACH ZANG Judith Okon  HAARCONCEPT Verlaine Limbombe Ekango  PRODUCTIE kunstZ vzw MET DANK AAN WIPCOOP/Mestizo Arts Platform, hetpaleis, Kultuurfabriek Beauty of Art en de Elif Angels-vrijwilligers

Michel Kiyombo met Matchombe

Michel Kiyombo is maker, danser en acteur. Reeds volgde hij een intensieve danstraining bij Faustin Linyekula, en zijn solo ‘Masu Kaino’ werd ondersteund door diens kunstencentrum Les Studios Kabako (Congo). Daarnaast danste Michel mee in ‘Toxuvan Momar N’Diaye’, in ‘Debout’ van Djino Alolo, in ‘Le manteau’ van Tchekpo Dan Agbetou. In België was Michel te zien in ‘Le sacre du Printemps’ (les ballets C de la B), ‘Sur les traces de Dinozord’ van Faustin Linyekula.  Hij co-choreografeerde de herwerking van ‘Giselle’ van Akram Khan in samenwerking met kunstZ en geeft dansworkshops in De Grote Post.

Matchombe is een dansvoorstelling waarin Michel terugblikt op zijn eigen jeugd in Congo, zijn thuiskomen in België en ondertussen het vaderschap ontdekt. Op het podium vertelt hij het verhaal van zijn geboorte en hoe hij als klein, kwetsbaar wezen op aarde kwam. Door middel van dans groeit hij uit tot de man die hij vandaag is. Maar wat rest er nog van de broosheid in hem? Nu is hij zelf vader maar wat met zijn kwetsbaarheid?

CONCEPT EN SPEL Michel Kiyombo MUZIEK Youness Unik COACHING Tijen Lawson en Greet Vissers VERTALING Greet Vissers en Somalia Williamson PRODUCTIE kunstZ.

Deel dit evenement

bottom of page