top of page

za 04 dec

|

Ronse

DOUBLE BILL (Ronse)

Michel Kiyombo & Lucas Katangila

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
DOUBLE BILL (Ronse)
DOUBLE BILL (Ronse)

Tijd en locatie

04 dec 2021, 19:00

Ronse, Wolvestraat 37, 9600 Ronse, Belgium

Over het evenement

Michel Kiyombo en Lucas Katangila maakten twee spectaculaire podiumcreaties waarin ze hun Congolese roots aankaarten en opzoek gaan naar antwoorden op levensvragen. Hun performances worden getoond in de vorm van een Double Bill.

Michel Kiyombo met Matchombe

Michel Kiyombo is maker, danser en acteur. Reeds volgde hij een intensieve danstraining bij Faustin Linyekula, en zijn solo ‘Masu Kaino’ werd ondersteund door diens kunstencentrum Les Studios Kabako (Congo). Daarnaast danste Michel mee in ‘Toxuvan Momar N’Diaye’, in ‘Debout’ van Djino Alolo, in ‘Le manteau’ van Tchekpo Dan Agbetou. In België was Michel te zien in ‘Le sacre du Printemps’ (les ballets C de la B), ‘Sur les traces de Dinozord’ van Faustin Linyekula.  Hij co-choreografeerde de herwerking van ‘Giselle’ van Akram Khan in samenwerking met kunstZ en geeft dansworkshops in De Grote Post.

Matchombe is een dansvoorstelling waarin Michel terugblikt op zijn eigen jeugd in Congo, zijn thuiskomen in België en ondertussen het vaderschap ontdekt. Op het podium vertelt hij het verhaal van zijn geboorte en hoe hij als klein, kwetsbaar wezen op aarde kwam. Door middel van dans groeit hij uit tot de man die hij vandaag is. Maar wat rest er nog van de broosheid in hem? Nu is hij zelf vader maar wat met zijn kwetsbaarheid?

CONCEPT EN SPEL Michel Kiyombo MUZIEK Youness Unik COACHING Tijen Lawson en Greet Vissers VERTALING Greet Vissers en Somalia Williamson PRODUCTIE kunstZ.

Lucas Katangila met Ndoto

Lucas Katangila is een choreograaf, danser, tolk en performer, geboren in Goma Noord-Kivu/Oostelijk DR Congo. Hij streeft ernaar mensen te ontmoeten, dansstijlen uit verschillende culturen over de hele wereld te delen en een Verenigd Afrika te brengen van centraal naar oost en west, van zuid naar noord Afrika en Europa. Zijn passie voor hip hop, hedendaagse en traditionele Afrikaanse dans vindt zijn oorsprong in zijn geboorteland. Vanaf zijn zesde kwam hij in contact met de kunsten binnen de Mboka Dance Family in het Koninkrijk van zijn grootvader, waar hij kennismaakte met dans en het bespelen van Afrikaanse instrumenten zoals djembe, likembe, kalumbatini, marimba, dungu en kinubi.

Ndoto vertelt een verhaal, mijn verhaal dat ik wil delen in een land waar ik de vrijheid ontdek om me uit te drukken.

Geboren in Goma, Noord-Kivu/DRC, sprak ik niet, ik danste. Ik haalde uit mijn lichaam mijn dagelijkse realiteit die ik niet begreep. En hoe meer ik danste, hoe meer mijn geest werd bevrijd, hoe beter ik ademde. Ik kalmeerde mijn spanningen, mijn twijfels, mijn angsten, ik heelde mijn wonden en ik vond hoop en zelfs de vreugde van het leven.

Toen ik acht was, had ik het geluk "verborgen" te zijn in een klein dorp, ver van de stad, om niet door milities ontvoerd te worden en kindsoldaat te worden. Dit was niet het geval voor veel andere kinderen, mijn vrienden en neven. Vandaag, zestien jaar later, is er niets veranderd, is er niets geëvolueerd en wordt mijn hart verscheurd door het gebrek aan belang dat wordt gehecht aan de armen en hun uitbuiting. Deze ster, die mij beschermde, heeft het mij mogelijk gemaakt enkele jaren in permanent contact met het woud te leven, het land van mijn voorouders.

Ik groeide op in totale harmonie met de natuur en de voorouderlijke tradities. Ik leerde het belang van het huidige moment, instinct, mentale kracht om te overleven in deze wereld waar economische wreedheid almachtig is en het leven van een kip meer waard is dan dat van een kind.”

CONCEPT, CHOREOGRAFIE & DANS Lucas Katangila PRODUCTIE & ADVIES Ariane Lorent SOUNDTRACK Pablo Machinaal DECOR & LICHT Ariane Lorent,  Lucas Katangila

>> Koop je tickets hier! 

Deel dit evenement

bottom of page