top of page

2018

HERE SHE LIES, SIR

Mario Leko/kunstZ/C-TAKT

vm_here_she_lies_lowres-25.jpg

Na meer dan 10 jaar ervaring in het theater als kostuumontwerper, decorontwerper, videomaker en fotograaf maakt Mario Leko voor het eerst zijn eigen werk Here she lies, sir. 

Met Here she lies, sir gaat Mario Leko aan de slag met de beeldvorming rond het vrouw zijn en kiest hij voor een thema dat in deze tijden van #metoo, maar ook door de steeds groeiende diversiteit van culturele achtergronden, dwingend actueel is. 
 
Het vertrekpunt van dit project zijn Ophelia, Lady Macbeth en Thaisa; drie vrouwelijke personages van Shakespeare die op het eerste zicht niet veel met elkaar te maken hebben, behalve dat ze niet veel spreken en dat ze alle drie dood gaan. 
Leko is gefascineerd door het feit dat deze figuren geworteld zijn in een tijd die vrouwen niet eens toeliet tot het theater en waar vrouwenrollen door mannen werden vertolkt. Met Here she lies, sir wil hij onderzoeken wat hiervan vandaag nog rest.  
 
In zijn zoektocht naar antwoorden wordt hij bijgestaan door drie intrigerende performers: Darya Gantura als Ophelia, Marie de Corte als Lady Macbeth en Juriji des Klee als Thaisa. Leko stelt de vraag hoe deze performers worden gedefinieerd door hun performatieve lichaam. In welke mate heeft dit invloed op wat wij als publiek ervaren? En welke invloed heeft deze interactie tussen de blik en het subject op de betekenis die ontstaat? 
 
Daarnaast onderzoekt Leko de manier waarop betekenissen worden gerepresenteerd via afbeeldingen. Hiervoor vertrekt hij van het schilderij van Ophelia van de Britse schilder Sir John Everett Millais. Dit is tot op de dag van vandaag een van de meest memorabele representaties van de vrouw als slachtoffer. Wat betekent dit nog vandaag? 

CONCEPT EN REGIE Mario Leko

SPEL Marie de Corte  
SOUNDDESIGN 
Patrick Housen  

SCENOGRAFIE Simon Vanheukelom

Een samenwerking met VIA ZUID, WP Zimmer en Toneelacademie Maastricht. Met de steun van de Vlaamse Overheid en Stad Antwerpen.

bottom of page