top of page

KUNSTZ KAAPT RATAPLAN!

14, 15, 16 en 17 december 2021

kunstZ BANNERS-2.jpeg

Wat kan je tegen de winter blues doen? In december de boel in vuur en vlam steken natuurlijk! 

Nu we na zo’n lange tijd stil zitten eindelijk weer alles mogen geven, willen we 2021 afsluiten met een knal! kunstZ kaapt Rataplan voor niet één dag, niet twee, niet drie, maar vier dagen!

 

Van dinsdag 14 tot vrijdag 17 december nemen kunstZtoptalenten hun plaats in op het Borgerhouts podium van Rataplan. We brengen je een wervelwind van muziek, theater, film, en alles wat daar rond en tussen ligt. Wij nodigen jou uit om er samen met ons één groot feest van te maken!  

 

Omdat één feestje gewoon niet volstaat, kan je verschillende avonden genieten van een divers programma. Makers die al een jaar lang staan te popelen om weer voor publiek te spelen, kunstenaars die nog niet hebben mogen pronken met hun werk voor jong en oud, prachtfilms opgenomen in onzekere tijden, ... krijgen nu de kans om in de spotlichten te staan.

 

Wat mag je verwachten van het programma?

kunstZ brengt je iedere avond nieuwe creatieve voorstellingen om je hart mee  te verwarmen. We toveren Rataplan om tot een gezellige living en laten je kennis maken met een diverse groep aan getalenteerde kunstenaars: 

✭ Dinsdag 14 december ✭ TICKETS!

19:00 Roxette Chikua met Paradis (let op, andere locatie! kunstZ - A. Rodenbachstraat 21, 2140 Borgerhout)

20:00 Somalia Williamson met Mother 

20:45 Ayham Qomoq met Jinn

 

✭ Woensdag 15 december ✭ TICKETS!

15:00 Mohanad Mukhtar met Sinbad 

19:00 Roxette Chikua met Paradis (let op, andere locatie! kunstZ - A. Rodenbachstraat 21, 2140 Borgerhout)

20:00 Somalia Williamson met Mother

20:45 Nitish Bhardwaj met What She Said

✭ Donderdag 16 december ✭ TICKETS!

19:00 Roxette Chikua met Paradis (let op, andere locatie! kunstZ - A. Rodenbachstraat 21, 2140 Borgerhout)

20:00 Michel Kiyombo met Matchombe

Vrijdag 17 december ✭ GEANNULEERD!

20:00 Filmavond met beelden van o.a. Tom Viaene, Nitish Bhardwaj, Mario Leko, ...

Somalia Williamson komt heel dichtbij en brengt het publiek 'Mother', waarmee ze samen de wereld verkent vanuit het perspectief van een universeel figuur - de moeder - op zoek naar de weerspiegeling van pure, onvoorwaardelijke liefde. Samen met collega performers/makers Alec De Bruyn (soundscape), Gorik Elaut (muzikant viool) en Tijen Lawton (choreografie), componeert ze een universeel verhaal over deze entiteit van verweven sensaties, emoties en inzichten die ons allen bindt.

Nitish Bhardwaj maakt samen met Lara Groeneweg en Mahsa Bagheri een interculturele en interdisciplinaire poëtische voorstelling gebaseerd op Tamil-epossen waar hij ook gebruik maakt van een verhaallijn uit Metamorphoses. Terwijl ze de ideeën verkennen van vrouwen belast met het moraal van de patriarchale tirannie en leiden onder de wreedheden tegen de vrije wil, creëren ze scènes van lyrische poëzie en discussie. De belangrijkste poëtische invloed is afkomstig van de Sangam Poëzie uit Zuid-India, maar er wordt ook een vers van de Perzische dichter 'Rumi' gebruikt.

Ook voor de kleintjes hebben we iets speciaals in petto: Mohanad Mukhtar brengt ons 'Sinbad'een visuele voorstelling waarin hij het jonge publiek (+7 jaar) meeneemt op avontuur. Geïnspireerd door Duizend-en-Een-Nacht, vertelt hij met Sinbad een verhaal over een jongen die voor het eerst in zijn leven zijn verjaardag wil vieren. De jongen is erg benieuwd maar ook zenuwachtig voor het feest. Hoe bereid je een verjaardagsfeest voor zonder ouders en familie om je heen? Want iedereen is achtergebleven in Bagdad. Mohanad nodigt je uit op zijn verjaardagsfeestje. Vier je mee?

'Matchombe' is een dansvoorstelling waarin Michel Kiyombo terugblikt op zijn eigen jeugd in Congo, zijn thuiskomen in België en ondertussen het vaderschap ontdekt. Op het podium vertelt hij het verhaal van zijn geboorte en hoe hij als klein, kwetsbaar wezen op aarde kwam. Door middel van dans groeit hij uit tot de man die hij vandaag is. Maar wat rest er nog van de broosheid in hem? Nu is hij zelf vader maar wat met zijn kwetsbaarheid?

Ayham Qomoq transformeert de kunstZliving naar een verre, mysterieuze wereld. Samen met een magische groep dansers brengt hij je 'Jinn', een dansperformance waarbij hij de geschiedenis van de mythologische wezens in de oosterse cultuur onderzoekt. Via Butoh, hedendaagse dans en ritme worden de dansers ingenomen door het leven en bewegingen van de Jinn.

Het afro-futurisme inspireerde Roxette Chikua bij het maken van haar solo-dansperformance 'Paradis', waar ze vertrekt vanuit haar verhaal en de toeschouwer meeneemt in een identitaire zoektocht aan de hand van dans en mode. Op het podium kaart  ze met beweging moeilijke thema’s aan. Samen met haar ontdekken en herkennen we de verschillende dimensies van een jonge gekleurde vrouw die haar eigen leven wil vormgeven, door los te breken van al wat de maatschappij als ‘het normale’ beschouwt.

 

We sluiten deze vlammende week af met een warme filmavond! In mei 2020 ging 'Shakespeare Anders' in première, een kunstZproductie waar enkele mooie films voor zijn opgenomen van o.a. Tom Viaene, Ayham Qomoq, Nitish Bhardwaj, Mario Leko, Greet Vissers en Kristien Jaspers. Met wat popcorn in de hand genieten we eindelijk van deze opgenomen kunstwerken op het grote scherm.

Wanneer? Dinsdag 14 december tot vrijdag 17 december
Waar? Rataplan - Wijnegemstraat 27, 2140 Borgerhout
Gratis maar reserveren is verplicht! Plaatsen zijn beperkt!

Met dank aan Rataplan, WIPCOOP/Mestizo Arts Platform, Arenbergschouwburg, Stad Antwerpen en de Vlaamse Overheid.

bottom of page